Szkoła Podstawowa nr 27 w Toruniu

Mikołaj Kopernik
autor: Olaf Hoffmann
klasa IVb

GOTUJEMY

Uwaga! Cukier!

Uczniowie klasy 4 na kilku ostatnich lekcjach poznawali tajniki zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się miedzy innymi, że nadmiar cukru jest dla nich bardzo szkodliwy i może prowadzić do wielu chorób. Postanowili więc zbadać ile cukru zawierają ich ulubione batoniki, jogurty czy napoje. Wynik tego badania wielu z nich bardzo zaskoczył. Oto, co powiedzieli po zajęciach: Najbardziej zaskoczyło mnie to, że duża czekolada ma 30 łyżeczek cukru! (Halinka) A mnie, że jem codziennie tyle cukru! (Ignacy). A sok w kartoniku ma 5 łyżeczek cukru! (Basia) Mnie zdziwiło, że nawet kaszka dla dzieci ma aż 8 łyżeczek cukru. (Halinka) I nawet gorzka czekolada ma 15 łyżeczek cukru (Emilka), a w coca coli jest ich 16! (Bartek) Wydawało mi się niemożliwe, że w jogurcie jest aż 5 łyżeczek cukru. (Zuzia) Zdziwiło mnie, że kiedy zjadam całą dużą czekoladę to pochłaniam 30 łyżeczek cukru. (Dorian) Cieszę się, że zrobiliśmy ten eksperyment. (Bartek) i że zbadałam, ile łyżeczek cukru ma sok owocowy. (Amelka) A ja się cieszę, że nie słodzę wszystkiego. (Hania) Wyniki swoich badań uczniowie klasy 4 zamieścili na plakacie, który został wywieszony na tablicy informacyjnej przy kuchni. Zobaczcie i Wy, ile cukru zjadacie codziennie. Ponieważ czwartoklasistom zrobiło się żal, że powinni zrezygnować, a przynajmniej bardzo ograniczyć pyszności z cukrem zaproponowałam im degustację zdrowej domowej nutelki. Okazało się, że nutelka wszystkim smakowała, chociaż była przygotowana bez cukru i niezdrowego tłuszczu. Zdradziłam im sekret pysznej nutelki. Zapytajcie ich o przepis, na pewno się nim z Wami podzielą. Ja życzę zdrowego smacznego.

Jolanta Kola

Warsztaty kulinarne w świetlicy

W ostatni poniedziałek, 25.02.2019, w świetlicy odbyły się warsztaty kulinarne, poprowadziła je Pola Piotrowska z klasy Va. Robiliśmy pizzę. Każdy uczestnik warsztatów przygotował własnoręcznie ciasto drożdżowe, pokroił dodatki i przygotował dla siebie pizzę, Pola zrobiła dla wszystkich fantastyczny sos. W całej szkole pachniało jak w pizzerii, zapach przyciągał każdego ? Nie mogliśmy doczekać się, kiedy pizze będą gotowe. Nie zawiedliśmy się, były przepyszne, dlatego dzielimy się przepisem i zachęcamy do przygotowania pizzy w domu.

Przepis na ciasto:
350g mąki
180g letniej wody
25 g oliwy
20g drożdży
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki curku

Przepis na sos:
Do miski lub garnka wkładamy:
rozciśnięty 1 ząbek czosnku
puszkę pomidorów (400g)
oliwę (13g)
sól (1/2 łyżeczki)
pieprz (2-3 szczypty)
cukier (1/2 łyżeczki)
paprykę (1/4 łyżeczki)
zioła (oregano i bazylia)
wszystko dobrze zblendować.

Pola ma spore doświadczenie w gotowaniu, o czym będziemy mogli przekonać się już w najbliższą niedzielę – 3 marca o godz 20:00 wystąpi w programie telewizyjnym Master Chef Junior na antenie TVN. Jesteśmy bardzo dumni z tego, że będziemy mogli oglądać ją tym popularnym programie.

Honorata Herman-Meler
FOTORELACJA TUTAJ

Jemy zdrowo

O zdrowym odżywianiu mówimy bardzo często. W teorii zasady mamy opanowane doskonale, dlatego postanowiliśmy teorię zmienić w czyny i na zajęciach świetlicowych przygotowaliśmy sałatki owocowe. Każdy zrobił taką jaką lubi najbardziej. Wszystkie były smaczne i pełne witamin. Ćwiczyliśmy nie tylko dobór odpowiednich kompozycji smakowych ale też samodzielność podczas obierania i krojenia owoców. Przygotowaliśmy też dużą porcję dla tych wszystkich, którzy lubią jeść, ale niekoniecznie lubią kroić i mieszać :)

Honorata Herman-Meler



W świetlicy pieczemy chleb

Pod okiem p. Krzysztofa Maruszaka uczniowie piekli chleb. W środę zaczyniliśmy ciasto a w czwartek piekliśmy w nowym szkolnym piekarniku

Kolejny sukces uczniów SP 27 w Toruniu – Rekord Guinnessa pobity!

6 listopada 2015 roku uczniowie klasy I przy wsparciu reprezentantów z klas II i III wzięli udział w próbie bicia rekordu w Największej lekcji gotowania zdrowego śniadania, w ramach programu „Śniadanie daje moc”. Uczniowie przygotowywali kanapki i twarożek z warzywami oraz sałatkę owocową. Było do fantastyczne doświadczenie kulinarne, ale i niezwykła przygoda, tym bardziej, że mamy już oficjalną informację, że rekord został pobity!
Nowy wynik to 6778 uczestników lekcji gotowania, wcześniejszy rekord należał do uczniów z Japonii. Już wkrótce wszyscy uczestnicy otrzymają oficjalne zaświadczenia, tymczasem prezentujemy zdjęcie z przekazania dzieciom tej wesołej wiadomości.
Beata Wilmanowicz


"Największa lekcja gotowania - wiele lokalizacji” - to ogólnopolska próba bicia rekordu Guinnessa, w której udział wzięło wiele szkół. Wśród nich znalazła się także Szkoła Podstawowa nr 27 w Toruniu.

7 listopada w SP 27 punktualnie o godzinie 10 rozpoczęło się przygotowanie najsmaczniejszego i zdrowego drugiego śniadania. Trzecia klasa miała zgodnie z zasadami zdrowego żywienia skomponować 3 potrawy. Dzieci rozpoczęły od przyrządzenia białego twarożku z dodatkiem rzodkiewki, pomidora, ogórka, oraz czerwonej papryki. Mali smakosze wiedzą, że smak potrawy zależy od jej wyglądu dlatego całość ozdobił szczypiorek. A i zabawa była przy tym pyszna. Na talerzach powstały ciekawe formy - myszki, bociany, kwiatki i węże. Było smacznie, kolorowo a przede wszystkim wesoło.

Po zdrowym twarożku przyszła kolej na kanapki. Podstawa to ciemne, wieloziarniste pieczywo. Potem wędlina i żółty ser - w edle upodobań. Na kanapce nie mogło zabraknąć świeżych warzyw. Mniam - niektórzy zanim skończyli już podjadali…

Drugie śniadanie to także owoce. Jak je smacznie przygotować? Przy tym było najwięcej zabawy. Kolorowe jesienne szaszłyki owocowe - palce lizać - dosłownie i w przenośni!

Jesteśmy przekonani, że szacowna komisja oceniająca poprawność wykonania zadania doceni fakt, że dzieciom tak bardzo smakowało to co przyrządziły.

Program "Śniadanie daje moc" powinny znać nasze dzieci i my dorośli. Niech to będzie lekcja dla Wszystkich.
Mama i uczestnik próby Joanna Semczuk

Codziennie od rana śniadanie daje moc uczniom Szkoły Podstawowej nr 27 w Toruniu listopada 2014 r. razem z całą Polską biliśmy rekord Guinnessa w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania. Uczniowie klasy III pod opieką rodziców, nauczycieli i pani dyrektor wspólnie przygotowywali pyszne i zdrowe zwierzątka twarożkowe, kanapki i kolorowe szaszłyki owocowe.

Zaczęliśmy punktualnie o 10.00, aby pokazać całemu światu, że dzieci w Polsce doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Mamy nadzieję, że udało się nam pobić ten rekord i zachęcić wszystkich do takiego właśnie rozpoczynania dnia. Uczniowie już od pierwszej klasy należą do Klubu śniadaniowego i znają doskonale 12 zasad zdrowego odżywiania. Są ekspertami w przygotowywaniu śniadań i świetnie się tym bawią. Dlatego prosimy powiadomcie Warszawę i całą Polskę o naszych staraniach! Przesyłamy zdjęcia z naszych dokonań.
Koordynator tego wyjątkowego wydarzenia-Beata Wilmanowicz